30 IMPORTANT GK QUESTIONS ON BABUR OF MUGHAL EMPIRE

 30 EASY GK QUESTIONS ON BABUR OF MUGHAL EMPIRE

1. Who was the founder of Mughal Empire in India ?

Ans. Babur

30 IMPORTANT GK QUESTIONS ON BABUR OF MUGHAL EMPIRE

2. What is the full name of Babur

Ans. Zahiruddin Muhammad Babur

3. Babur was born on-

Ans. 14th February 1483AD

4. Who was the father of Babur ?

Ans. Umar Shaikh Mirza

5. Who was the mother of Babur ?

Ans. Qutlugh Nigar Khanum 

6. On his father side Babur had belonged to- 

Ans. Timur

7. On his mother side Babur had belonged to-

Ans. Changez Khan

8. Babur had captured Kabul in-

Ans. 1504

9. The court language of Mughals was-

Ans. Persian 

10. What is the name of the person who invited Babur to invade India ?

Ans. Daulat Khan Lodi

11. Daulat Khan Lodi was the governor of which state of India ?

Ans. Punjab

12. Which ruler of Chittor invited Babur to invade on India ?

Ans. Rana Sangrama Singh

13. Ibrahim Lodi was defeated by whom in the first battle of panipath ?

Ans. Babur

14. The first battle of panipath was held in the year of-

Ans. 1526

15. Which ruler of Mughal dynasty had introduced gun power for the first time in India ?

Ans-Babur in the firs battle of panipath

16. How many solider were there in Babur Army in the first battle of Panipath ?

Ans. 12000

17.  Who came victorious after the end of first battle of panipath ?

Ans. Babur

18. Which important cities were captured by Babur after the first battle of Panipath ?

Ans. Delhi and Agra

19. The battle of Khanwa was fought in between- 

Ans. Babur and Rana Sanga

20. In which year the battle of Khanwa was held ?

Ans. 1527

21. The battle of chanderi was fought in between- 

Ans. Babur and Medini Rai

22. The battle of Chanderi was held in the year of ?

Ans. 1528

23. The battle of Ghaghara was fought in between-

Ans. Babur and Muhammad Lodi

24. The battle of Ghaghara had held in the year of-

Ans. 1529

25. Who gave the slogan of “Jihad” against rana sanga ?

Ans. Babur

26. Who was the first ruler to entitle himself “Badshah”?

Ans. Babur

27. Who built the Arambagh at Agra ?

Ans. Babur

28. Where was the capital of Mughal empire under the rule of Babur ?

Ans. Agra

29. Which title assumed after the victory of the battle of Khanwa ?

Ans. Ghazi

30. When did Babur die ?

Ans. At Agra on December 26, 1530

Leave a Comment