20 MOST IMPORTANT GK QUESTIONS ON INDIAN CONSTITUTION

 CONSTITUTION OF INDIA

1.Who is the father of Indian Constitution –

Ans : Dr. B R Ambedkar

2. The idea of a constitution for India was given by –

Ans : M N Roy

3. The constituent Assembly was set up under the recommendations of –

Ans : Cabinet Mission Plan

20 MOST IMPORTANT GK QUESTIONS ON INDIAN CONSTITUTION


4. When the Cabinet mission Plan proposed a Constituent assembly in India –

Ans : May 16, 1946

5. The first meeting of Cabinet assembly was held in –

Ans : New Delhi on 9th Dec, 1946

6. The total number of members in the Constituent assembly was –

Ans : 389 members

7. How many members were elected from Provinces seats –

Ans : 93 members

8. Out of 296 members how many members elected from Provinces Legislature –

Ans : 292 members

9. How many members are there to represent the chief commissioners Provinces in Constituent Assembly –

Ans : 4 members

10. The time taken by Constituent Assembly to prepare Constitution is –

Ans : 2 years, 11 months and 18 days

11. Who was the first and last Governor-General of free India –

Ans : C. Rajagopalachari

12. The members of the Constituent Assembly were elected by –

Ans : Provincial Assembly

13. The Cabinet Mission to India was headed by –

Ans : Lord Pethick Lawrence

14. Who was the first Foreign minister of free India –

Ans : Pt. Jawaharlal Nehru

15. Who was the first president of the Constituent Assembly –

Ans : Dr. Sachidanand Sinha

16. Who was the first elected President of the Constituent Assembly –

Ans : Dr. Rajendra Prasad

20 MOST IMPORTANT GK QUESTIONS ON INDIAN CONSTITUTION

17. Indian Constitution recognizes minority on the basis of –

Ans : Population

18. The Constitution of India came into force on –

Ans : Jan 26, 1950

19. India became a Sovereign, Democratic republic on –

Ans : Jan 26, 1950

20. When was National Law Day or Constitution day is celebrated in India –

Ans : 26th November

Leave a Comment