30EASY GK QUESTIONS ON ENDOCRINE SYSTEM

EASY GK QUESTIONS ON ENDOCRINE SYSTEM :

1.The organ system responsible for the growth, reproduction and development of the human body is called-

Ans-Endocrine system

2.The glands of body which pour their secretions directly into the blood stream are known as-

Ans-Endocrine glands

3.The endocrine glands are also known as-

Ans-Ductless glands

4.Secrections from endocrine gland is called as-

Ans-Hormone

30EASY GK QUESTIONS ON ENDOCRINE SYSTEM


5.Which gland is known as the “Master” endocrine gland-

Ans-Pituitary gland

6.Which gland controls the Pituitary gland ?

Ans-Hypothalamus gland

7.smallest endocrine gland in human body-

Ans-Pituitary gland

8.Pituitary gland is present at-

Ans-Below the Brain

9.Which gland controls the development of sex organs in human body ?

Ans-Pituitary gland

10.Why the pituitary gland is known as the master of glands ?

Ans-Because it controls the other glands

11.Which gland is known as the most important gland of human body ?

Ans-Pituitary gland

12.Growth hormone is secreted by which gland ?

Ans-Pituitary gland

13. largest endocrine gland of human body-

Ans-Thyroid gland

14.Where is the Thyroid gland located ?

Ans-Front of the neck

15.Which hormone is secreted by thyroid gland ?

Ans-Thyroxin hormones

16.Which gland on human body is popularly called as Adam s apple” ?

Ans-Thyroid gland

17.The organ in human body which accumulates iodine is-

Ans-Thyroid gland

18.What hormones regulate calcium in the blood and bones ?

Ans-Parathyroid hormones

19.Which endocrine gland is found in chest cavity in human body ?

Ans-Thymus gland

20.Which hormone is secreted by the Thymus gland ?

Ans-Thymine hormones

21.Which gland of the body produces hormones that stimulate the production of T cells ?

Ans-Thymus gland

22.Which gland on human body is both exocrine and endocrine gland ?

Ans-Pancreas

23.Which gland of the body produce insulin ?

Ans-Pancreas

24.By whom insulin was discovered ?

Ans- Frederick Banting

25.The hormone insulin is a-

Ans-Glycolipid

26.Pancreas secrets hormones which help in-

Ans-Keeping sugar balance in body

27.In which cells of pancreas have glucagon hormone ?

Ans-Alpha cells

28.In which cells of pancreas have insulin hormone ?

Ans-Beta cells

29.In which cells of pancreas have Somatostatin ?

Ans-Delta cells

30.Which gland of the body produce Adrenalin hormones ?

Ans-Adrenalin gland

Leave a Comment