GK ON ELECTION | FINANCE |UNION PUBLIC SERVICE COMMISSION

 GK QUESTIONS ON ELECTION | UNION PUBLIC SERVICE  | FINANCE COMMISSION OF INDIA: 

1. Election commission consists of –

Ans-Chief Election commission and two other election commissioners

2.The chief Election commissioner appointed by the –

Ans-President

3.The term of chief election commissioner –

Ans-6 years

4.The chief election commissioner of India retire at the age of  –

Ans- Age of 65
5. By whom advice , the  president of India appoints regional election commissioner –
Ans-Election Commissioner

GK ON ELECTION | FINANCE |UNION PUBLIC SERVICE COMMISSION


6.In India the chief election commissioner can be removed from his office in the same manner and on the same ground as –

Ans-A Judge of the Supreme Court

7.What organizes the election commissioner

Ans- Polling booths, Counting of votes and declaration of results

8.Who was elected as the first  chief election commissioner of India –

Ans- Sukumar Sen
9.When the national E-Governance plan was approved by the cabinet –

Ans- In May 2005

10.E-government means –

Ans- Election government

11.How many types of E-government are possible –

Ans- 5

FINANCE COMMISSION OF INDIA –


12. Financial commission consists of –

Ans-Chairman & four members

13.Who appoints the financial commissioner as chairman –

Ans-The President

14.The term of financial commissioner –

Ans-5 years

GK ON ELECTION | FINANCE |UNION PUBLIC SERVICE COMMISSION


15.The primary function of the  financial commissioner in India is to –

Ans- Distribute revenue between the center & the state 

16.Who is the chairman of the 1st  financial commission –

Ans-KC Niyogi

17.Who was the 12th chairman of  financial commission –

Ans-C Rangaranjan

18.Who was the 13th chairman of  financial commission –

Ans-Vijay L Kelker

19.Who was the 14th chairman of  financial commission –

Ans-Y Venugopal Reddy

UNION PUBLIC SERVICE COMMISSION :


20.The chairman & members of the UPSC are appointed by the 

Ans- The president

21.The chairman & members of the UPSC hold office a term of –

Ans-6 Years

22.The UPSC members of India retire at the age of –

Ans- 65 Years

23.The annual report of the UPSC is submitted to –

Ans-The president

GK ON ELECTION | FINANCE |UNION PUBLIC SERVICE COMMISSION

24.The members of UPSC can be removed from the office before the expiry of the term by the –

Ans-President on recommendation of Supreme Court 

25.What is the maximum age limit for appearing in the Indian Civil Service Examination –

Ans-UR-32  OBC-35  SC/ST-37

Leave a Comment