CARBON AND ITS COMPOUNDS | DIAMOND

 CARBON AND ITS COMPOUNDS

1.Graphait , diamond and fullerenes are –

Ans- Allotropes of Carbon

2.One carat of diamond equal to –

ans-200 MG

CARBON AND ITS COMPOUNDS | DIAMOND


3.The hardest substance available on the earth is –
Ans- Diamond

4.In colorful diamond , why different colors are present –

Ans-Due to impurities

CARBON AND ITS COMPOUNDS | DIAMOND


5.Where the graphite is used –
Ans-Gun power, lubrication and lead pencils

6.For which quality Graphite is a Good conductor of electricity ?

Ans-Free delocalized electrons

7.Diamond is harder than graphite because of –

Ans-Different in lyres of atoms
CARBON AND ITS COMPOUNDS | DIAMOND

8.Which is the wonderful lubrication –

Ans-Fullerenes

9.Compoundes are classified as –

Ans-Organic and Inorganic

10.The compound obtained from living sources are called –

Ans-Organic compounds

11.The first organic compounds synthesized in the laboratory is –

Ans-Urea
CARBON AND ITS COMPOUNDS | DIAMOND


12.The first synthesis of Urea in the laboratory was done by –

Ans- Wholer

13.The most abundantly found organic compound in the nature –

Ans-Cellulose

14.Carbon and hydrogen are estimated in organic compound by –

Ans-Liebig’s method

15.Organic compound that obtained only carbon and hydrogen are known as –

Ans-Hydrocarbons

16.How many types of hydrocarbons are there –

ans-3 types

17.At least how many bonds contain in the saturated hydrocarbon –

Ans-Single bonds

18.The saturated hydrocarbon is also called –

Ans-Alkanes or Paraffin

19.The Alkanes have a general formula –

Ans-CnH2n+2

20.At least how many bonds contain in the unsaturated  hydrocarbon –

Ans-Double or Triple Carbon

21.Carbon dioxide is called a greenhouse gas because –

Ans-It absorbs infrared radiation

22.The Alkene have a general formula is – 

Ans-CnH2n

23.The alkynes have a general formula 

Ans-CnH2n-2

24.Where the ethylene gas is used –

Ans-Prepare mustered gas and repining of fruits

25.Where the acetylene gas is used –

Ans-General light, Camphor, to weld metals as oxy-acetylene flame and prepare synthetic rubber

26.The alcohol is used in the preparation of dynamite is –

Ans- Glycerene

27.Where the methyl alcohol is used –

Ans- Synthesise varnish, petrol and Polish

28.Where the ethyl alcohol is used –

Ans-Drinking, Medicine and insecticide
CARBON AND ITS COMPOUNDS | DIAMOND


29.The alcohol used in power alcohol is- 

Ans-Ethyl Alcohol

Leave a Comment