GK QUESTIONS ON RELIGIOUS MOVEMENTS OF MEDIEVAL PERIOD

 RELIGIOUS MOVEMENTS OF MEDIEVAL PERIOD :


1.The earliest seeds of the Bhakti movements in India was found in –

Ans-Sufi Philosophy

2.Sufi sect developed in the religion-

Ans-Islam

3.In which region of India was the Chisti order of Sufism popular –

Ans-Delhi Doab region
 
GK QUESTIONS ON RELIGIOUS MOVEMENTS OF MEDIEVAL PERIOD

4.Who was the founder of Chisti sect in India ?

Ans-Khwaja Abdol Chisti

5.In which region of wasthe Suhrawardi order of sifism popular ?

Ans-Punjab and Sind

6.W ho was the founder of Suhrawardi sect in India ?

Ans-Shaikh Shihabuddin Suuhrawardi

7.In which region of India was the firdausi order of Sufisn popular ?

Ans-Bihar and Eastern U.P

8.Who was the founder of Firdausi sect in India ?

Ans-Shaikh Badruddin of Samark
9.Who was the founder of Naqshtandi sect in India ?

Ans-Khwaja Pir Muhammad

10.Who was the founder of Qadiri sect in India ?

Ans-Shaikh Abdul Qadiri

11.Which Sufi order was popularized in India by the first Mughal emperor Babur ?

Ans-Naqshbandiya

12.The Bhakti movement was first organised by –

Ans-Ramanuja

13.Where was the birth place of Ramanuja –

Ans-Sir Perumbudur,a temple town in south

14.The philosophy of Vishistadvaita was preached by –

Ans-Ramanuja

15.Who was the Bhakti saint influenced by Islam –

Ans-Namdeva

16.Devotion of Lord Krishna was preached by –

Ans-Vallabhacharya
18.Who visited the court of Krishna Devaray –

Ans-Vallabhacharya

19.Who was the founder of Bhakti movement in North India –

Ans-Ramananda

20.The pioneer in pearching Nirguna Bhakti in Medieval India –

Ans-Ramananda

21.Let no man ask man’s sect or cast ,whose dictum was this-

Ans-Ramananda

22.Kabir was the Disciple of –

Ans-Ramananda

23.In him within whose heart is truth is truth both God himself abide,said by –

Ans-Kabir

24.Who said that Ram and Rahim are two different names of  one same God –

Ans-Kabir

25.Who was the Hindu saint to have as disciple both Hindus and Muslims –

Ans-Sri Chaitanya
26.Mirabai was the famous devotee of –

Ans-Lord Krishna

27.Mirabai was the daughter of –

Ans-Ratan Singh

28.Who established four math in the four corners of India –

Ans-Shankaracharya

29.Whose philosophy is called the Advaita –

Ans-Shankaracharya

Leave a Comment