22 GK QUESTIONS ON THE SIKHS OF PUNJAB

 THE SIKHS

1.Which religion is the fourth largest religion of India ?
Ans-Sikhism

2.Sikhism developed in India during –
Ans-16th and 17th centuries

3.Who was the founder of Sikhism –
Ans-Guru Nanak

4.Where was Guru Nanak born –
Ans- Talwandi on April 15,1469

22  GK QUESTIONS ON THE SIKHS OF PUNJAB

5.Who established the Nanak Panth –
Ans-Guru Nanak

6.Who invented the Gurumukhi script in Punjabi language –
Ans-Guru Angad

7.Who visited Akbar court ?
Ans-Guru Amar Das

8.Who was the 4th and 5th guru of Sikhism ?
Ans-Guru Ram Das and Guru Arjun Dev

9.Which Sikh guru built the city of Amritsar ?
Ans-Guru Ram Das

10.What is the holy books of Sikhs ?
Ans-Adi Granth or Guru Granth Sahib

11.Which Sikh Guru compiled the holy book of sikhs,Adi Granth
Ans-Guru Arjun Dev

12.Which Sikh Guru built the golden temple at Amritsar –
Ans-Guru Arjun Dev

13.Which Mughl empror donated the land for Amritsar –
Ans-Akbar

14.Which Sikh guru was killed by Jahangir ?
Ans-Arjun Dev

15.Which Sikh Guru built the Akal Takth at golden temple ?
Ans-Guru Har Govind Rai

16.Who was the 9th and 10th Guru of Sikhism ?
Ans-Guru Teg Bahadur and Guru Govind Singh

17.Which Sikh Guru was killed by Aurangzeb ?
 Ans-Guru Teg Bahadur

18.Which Sikh Guru assumed the title ‘Sachcha Badshah’?
Ans-Guru Har Govind Singh

19.Which Sikh Guru founded the Khalsa panth ?
Ans-Guru Govind Singh

20.Who was the last Sikh Guru ?
Ans-Guru Govind Singh

21.Who was the first Sikh ruler of Punjab ?
Ans-Maharaja Ranjeet Singh

22.The capital of Maharaja Ranjeet Singh was –
Ans-Lahore

Leave a Comment