20 IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY

 IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY :

1.Who is the Father of Geography ?

Ans. Eratosthenes

2.In which century did the word Geography adopted ?

Ans. 2nd Century by the Greek scholar Eratosthenes

3.How many branches are there in Geography ?

Ans.2 branches

4. What are the branches of Geography ?

Ans. Human geography and Physical geography

20 IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY

5.What is Human geography ?

Ans. The studies of social science, community, culture and people is considered as human geography

6.What is physical geography ?

Ans. The changes in physical environment on earth’s surface is known as physical geography.

7.What is geomorphology ?

Ans. It is the scientific study of landforms.

8.What is Hydrology ?

Ans. It is the study of movement of water on earth and other plants

9.What is Climatology ?

ans. It is the study of climate

10.What is pedology ?

ans. It is the study of soil

11.What is Glaciology ?

ans. The study of Glaciers and ice sheets is known as glaciology

20 IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY

12.What is Biogeography ?

ans. It is the study of relationships of organism with their environment

13.Who calculated the circumstances of the earth and its axis for the first time ?

ans. Eratosthenes

14.Who was the first man to create the first map of the world ?

ans. Anaximander

15.Who made the first map of India ?

ans. Ainville

16.Who was the first person to present India on the world map ?

ans. Ptolemy

17.Who wrote the book anthropogeography ?

ans. Friedrich Ratzel

18.What are the main theories of the origin and evolution of the universe ?

ans. Big bang theory, Steady State and the Pulsating theory 

19.Who proposed Big bang theory ?

ans. Georges Lemaitre

20.The electrically charged gases are called as –

ans. Plasma