GK QUESTIONS ON MEDIEVAL INDIA DYNASTY OF PALA

 MEDIEVAL INDIA :

The Pala Dynasty:

1.Who was the founder of  ? 

Ans-Gopala in 750 AD

2.The capital city of the  Pala dynasty was –

Ans-Pataliputra,Gaur

3.Gopala was a follower of which religeion ?

Ans-Buddhism

4.Who was the founder of Odantpuri University ?

Ans-Gopala (At-Bihar)

5.Who was the most powerful and most famous king of  Pala dynasty ?

Ans-Dharma Pala
 
GK QUESTIONS ON MEDIEVAL INDIA DYNASTY OF PALA|SENA|CHANDELA|


6.Dharma Pala was said “Uttarpath Swami” by whom ?

Ans-The Gujurati poet Soddhal

7.Who was the founder of Vikramsila University ?

Ans-Dharma Pala (Bhagalapur,Bihar)

8.Who was the founder of Somapuri University ?

Ans-Dharma Pala(North Bengal)
9.Who was the founder of Jagdal University ?

Ans-Rama Pala (Bengal)

10. What was the name of  last ruler of Pala dynasty ?

Ans-Govind Pala

11. MAHABODHI temple at Bodhagaya was made by whom ?

Ans-Deva Pala

12.Who was the second ruler of Pala dynasty ?

Ans-Mahi Pala

13.Rajendra Chola Defited which Pala ruler ?

Ans-Mahi Pala

THE GURJARA-PRATIHARA DYNASTY :

15.Who was the founder of Gurjara-Pratihara dynasty ?

Ans-Harichandra

16.Who was the most famous king of Gurjara-Pratihara dynasty ?

Ans-Naga Bhatta-I

17.How many branches were in Gurjara-Pratihara dynasty ?

Ans-3 branches 
18.What were the names of 3 branches of Gurjara-Pratihara dynasty ? 

Ans-Nandipuri,Mandanyapur and Ujjain

19.Who was the greatest ruler of Gurjara-Pratihara dynasty ?

Ans-Mihir Bhoja or Raja Bhoja

20.Which city become the premier city of India during the region of Gurjara-Pratihara dynasty ?

Ans-Kannauj

21.Who founded the city of Bhopal ?

Ans-Raja Bhoja

22.Which ruler of Gurjara-Pratihara dynasty got the title of “Adhivarasa”?

Ans-Mihir Bhoj

23.Mihior Bhoj was the protector of which religion ?

Ans-Vaisnava Dharma

24.Who was the last ruler of Gurjara-Pratihara dynasty ?
Ans-Yashpal

Leave a Comment