22 IMPORTANT GK [“IS CALLED”] QUESTIONS ON ASIA 2020

22 IMPORTANT GK QUESTIONS ON ASIA 2020 :

22 IMPORTANT GK ["IS CALLED"] QUESTIONS ON ASIA 2020

1.Which continent is known as the largest continent in  the world ?
Ans-Asia

2.How many countries Asia has ?
Ans-48 countries

3.Which strait separates Asia from North America ?
Ans-Bering strait

4.Which country is known as the the smallest in Asia ?
Ans-Maldives

22 IMPORTANT GK ["IS CALLED"] QUESTIONS ON ASIA 2020



5.The Tibet plates lies between which two major mountain ranges ?
Ans-The Himalayas and Kunlun

6.Which is known as the roof  of the world ?
Ans-Pamir / Tibet plateau

7.Which is known as the largest archipelago in the world ?
Ans-Indonesia

(Archipelago means the group of islands)
8.What point is the  highest point of Asia?
Ans-Mt. Everest

9.What point is the lowest point of Asia ?
Ans-Dead sea(-396 M)

(Dead sea means, it doesn’t support any aquatic life)


10.Where is Dead sea ,a salt water lake located ?
Ans-Between Israel and Jordan

11.Which is the largest salt desert of the world ?
Ans-Dast-e-Kavir

12.Which river is known as the sorrow of China ?
Ans-Hwang Ho(Yellow River)

13.Which river forms the boundary in between Russia and China ?
Ans-Amur River

14.The only landlocked country in south east Asian peninsula ?
Ans-Laos

15.What is the name of longest river in Asia ?
Ans-Yangtze Kiang River

16.Which river is known as the life line of Myanmar ?
Ans-Irrawaddy

17.Which lake of Turkey is the most saline water body in Asia ?
Ans- Lake Van

18.Which is the most industrialized nation of Asia ?
Ans-Japan

19.Which country is called the country of channel ?
Ans-Pakistan

20.Which country is known as the country of rising sun ?
Ans-Japan

21.Which country is known as the land of morning calm ?
Ans-Korea

22.Which sea of Asia  has the 3rd highest saltiest water body in the world ?
Ans-Dead sea   

Leave a Comment