35 IMPORTANT GK QUESTIONS ON MARATHA DYNASTY 2020

THE MARATHA AGE :

 1.Who was the founder of Marathas Empire ?
Ans- Sivaji

2.When did was Sivaji was born ?
Ans-On 19th Feb 1630

 

35 IMPORTANT GK  QUESTIONS  ON MARATHA DYNASTY 2020 

3.Where did  Sivaji was born ?
Ans-The hill fortress of Shivner

4.Who was The father of  Shivaji?
Ans-Shahji Bhosle

5.Who was the mother of  Sivaji ?
Ans-Jijabai

6.Who was the spiritual teacher of  Sivaji ?
Ans-Guru Ramdas 

7. Who was the disciple of  Sivaji ?
Ans-Ramdas and Tukaram

8. When and where  Sivaji made his capital ?
Ans-1556 AD Raigarh

9. Sivaji accepted the treaty  of Purandhar with Mughals in –
Ans-1565 AD

10.Who was send by Aurangzeb against  Sivaji ?
Ans-Jai Singh

11. Sivaji divided his kingdom into how many provinces ?
Ans-3  provinces 

12.  Sivaji named his kingdom as-
Ans-Swaraj

13.What were the prime ministers called during Maratha age ?
Ans- Peshwa

14.What were the military commanders called during the Maratha age ?
Ans- Sar-i-Naubat(Senapati)

15.What were the account general called during Maratha age ?
Ans- Amartya (Majumbdar)

16.  When did Shivaji die ?
Ans-3rd April 1680 AD

MARATHA AFTER SHIVAJI :

17.Who become the ruler of Marathas after  Sivaji ?
Ans-Sambhaji (son of Sivaji)

18.What was the period of rule Sambhaji as Maratha ruler ?
Ans-1680-1689 AD

19. In which year Sambhaji was succeeded by Rajaram?
Ans-1689 AD

20.What was the period of rule of Rajaram as Maratha ruler ?
Ans-1689-1700 AD

21.Who was the son of Sambhaji ?
Ans- Shahu I

22.What was the period of rule Shahu I as Maratha ruler ?
Ans-1707-1749 AD

23.What was the period of Balaji Viswanath of Maratha Peshwa –
 Ans-1713-1720 AD

24.During whose rule Balaji viswanath was appointed as peshwas ?
Ans-Shau I

25.Who become Peshwa after the death of Balaji viswanath ?
Ans-Baji rao


26.What was the period of Baji Rao as Maratha Peshwa ?
Ans-1720-1740 AD

27.Who become Peshwa after Baji Rao ?
Ans-Balaji Baji Rao

28.During whose period Maratha kingdom reached highest mark of expansion ?
Ans-Balaji Baji Rao

29.Between whom and when the  3rd of  battle Panipath fought ?
Ans-Maratha and Ahmad Shah Abdali in 1761 AD

30.By whom the Marathas were defeated in the 3rd battle of panipath ?
Ans-Ahmad shah Abdali

31.Who become Peshwa after Balaji Baji Rao ?
Ans-Madhav Rao

32.What was the period of Madhav Rao of Maratha peshwa ?
Ans-1761-1762 AD

33.Who become Maratha Peshwa after Madhav Rao?
 Ans-Narayana Rao

34.Who was the last Maratha Peshwa?
Ans-Baji Rao II

35.Who was the last adopted son of last Peshwa Baji Rao II ?
Ans-Nana Saheb
 

Leave a Comment