30 MOST IMPORTANT QUESTIONS ON VARDHANA DYNASTY 2020

VARDHANA DYNASTY (6TH TO 7TH CENTURY):

1.Who was the most powerful king of vardhana dynasty ?
ans-Prabhakar Vardhana

2.Who was the first king of Vardhana dynasty ?
ans- Prabhakar Vardhana

3.who Adopted the “Maharajadhiraj”title?
ans-Prabhakar Vardhana

4.Who killed Rajyavardhana?
ans-Sashanka

5.Where was the Prabhakar Vardhan’s capital?
ans-Thaneswar

6.Who was the father of Harsh vardhana?
ans- Prabhakar Vardhana

7.Harsh belong to which dynasty?
ans-Pushyabhuti dynasty?

8.Who is known as the last Hindu ruler in the history of India?
ans-Harsha vardhana

9.Who was also known as “SILADITYA”?
ans-Harsha vardhana

10.Who was the founder of Harsha era?
ans-Harsha vardhana

11.When was the Harsha era started?
ans-606 AD

12.At what age Harshavardhana become the king of Thaneswar?
ans-at the age of 16(In 606 AD)

13.Where was the first capital of Harshavardhana?
ans-Thaneshwar

14.Where was the second capital of Harshavardhana?
ans-Kannauj

15.At which place Pulkeesin II defeated Harsha vardhana?
ans-On the river bank of Narmada

16.At which place Harsha vardhana used to hold religious assemblises after every five year?
ans-Prayag

17.Harsha vardhana was a follower of which religion?
ans-Buddhism

18.Harsha vardhana was a follower of which sect of Buddhism?
ans-Mahayana sect

19.Which place was the central point of education during the reign of Harsha vardhana?
ans-Nalanda

30  MOST IMPORTANT QUESTIONS ON VARDHANA DYNASTY 2020


20.Which was the most popular language during the reign of Harsha vardhana?
ans-Sanskrit

21.Which famous Chinese traveler came to India during the reign of Harsha vardhana?
ans-Hiuen Tsang

22.In which university of India Hiuen Tsang studies?
ans-Nalanda

23.Who was known as “The prince of pilgrim”?
ans-Hiuen Tsang

24.For how many years Hiuen Tsangstayed in India?
ans-15 years

25.For how many years Hiuen Tsang stayed in the court of Harsh vardhana?
ans-8 years

26.Which book gives a biographical work on Harsha’s life?
ans-Harshacharita

27.’Harshcharita’ was written by whom?
ans-Banabhatta

28.By which name Prabhakar Vardhana was called in Harshcharita?
ans-Pratapshia

29.Which famous books was written by Banabhatta?
ans-Harshacharita and Kadambari 

30.How many books were written by Harshvardhana?
ans-3 books named(Ratnavali, Priyadarshika and Nagananda)

Leave a Comment