17 IMPORTANT GK QUESTIONS ON LODHI DYNASTY (AD 1451-1526) FOR EXAM

THE LODHI DYNASTY (AD 1451-1526) 

1. Who was the founder of Lodhi dynasty ?
ans-Bahlol Lodhi

2.Who was the first Afghan Sultan of Lodhi dynasty ?
ans- Bahlol Lodhi

3.Where was the capital of Bahlol Lodhi ?
ans-Delhi

4.when did Bahlol Lodhi become a ruler of Delhi ?
ans-1452 AD

5.Who issued Bahlol coins ?
ans-Bahlol Lodhi

6.Who was the successful ruler of Lodhi dynasty ?
ans-Sikander Lodhi

7.What the real name of Sikander Lodhi ?
ans-Nizam Khan

8.Who was the founder of city Agra ?
ans- Sikander Lodhi

9. Sikander Lodhi shifted the his capital from Delhi to which place ?
ans-Agra

10.Which land measurment unit was adopted by Sikander Lodhi ?
ans-Sikander Yard (Gaj)

11.Who built the tomb of Bahlol Lodhi ?
ans-Sikander Lodhi

12.Who was the father of Ibrahim Lodhi ?
ans-Sikander Lodhi

13.First battle of Pnipath fought between whom ?
ans-Babur and Ibrahim Lodhi

14.When the first battle of Panipath fought ?
ans-In 1526 AD

15.Who was defeated in the first battle of Panipath ?
ans-Ibrahim Lodhi

16.Who was the last ruler of Lodhi dynasty ?
ans-Ibrahim Lodhi

17.The Delhi sultanate virtually ended due to the invasion of whom ?
ans-Nadir shah

 
 

bahlul lodhi, lodhi dynsty in india
source: google image


THANKS FOR READING…FOR ENCOURAGEMENT SUBSCRIBE THE BLOG..

Leave a Comment