TOP 10 IMPORTANT QUESTIONS FOR SSC ON THE LODHI DYNASTY 2020

THE LODHI DYNASTY

TOP 10 IMPORTANT QUESTIONS FOR SSC ON THE LODHI DYNASTY 2020
1. Who is the founder of Lodhi dynasty ?
ans-Bahalol Lodhi

2.Who was the first Afghan Sultan of Lodhi Dyanasty ?
ans-Bahalol Lodhi

3.Where was the capital of Bahalol Lodhi ?
ans-Delhi

4.In which year Bahalol Lodhi become the ruler of Delhi ?
ans-1451 AD

5.Who issued Bahalol coins ?
ans-Bahalol Lodhi

6.Who was the most famous ruler of Lodhi dynasty ?

ans-Sikander Lodhi

7.What was the real name of Sikander Lodhi ?
ans-Nizam Khan

8.Who was the founder of city of Agra?
ans-Sikander Lodhi

 


9.Who built the Tomb of Bahalol Lodhi ?
ans-Sikander Lodhi

10.Who was the father of Ibrahim Lodhi ?
ans-Sikander Lodhi

11.Between whom and when the battle of Panipath was fought ?
ans- Babur and Ibrahim lodhi in 1526 AD

12.Who was defeated in the First battle of  Panipath ?
ans- Ibrahim Lodhi

13.Who was the last ruler of Lodhi Dynasty ?
ans- Ibrahim Lodhi

14.The Delhi sultanate virtually ended due to the invasion of whom ?
ans-Nadir Shah

15.In India ,after the reign of Delhi sultanate which dynasty was established ?
ans-Mughal Dynasty

Leave a Comment