42 IMPORTANT QUESTIONS ON INDUS VALLEY CIVILIZATION

 INDUS VALLEY CIVILIZATION

42 IMPORTANT QUESTIONS ON INDUS VALLEY CIVILIZATION FOR SSC EXAM 2020


1. Indus valley civilization belongs to which age ?
ans- Bronze age

2. Indus valley civilization forms part of the –
ans- proto history of India

3. The Indus valley civilization flourished during in which period of tome ?
ans- 2500-1700 BC

4. What was the most significant feature of the Indus valley civilization ?
ans- Town planning

5. The people of Indus valley civilization usually built their houses of –
ans- Pucca bricks

6. Which soil was used to make brick in Indus valley civilization  ?
ans- Alluvial soil

7. Why was the Indus valley civilization was Non-Aryan ?
ans- because It was urban

8. The evidences of the Indus valley civilization were first discovered at which place ?
ans- Harappa 

9. Harappa was discovered by whom ?
ans- Dayaram Sahni 

10. Harappa was discovered by the scholar Dayaram Sahni in which year?
ans- 1921

11. Harappa was located on which river bank?
ans- Ravi

12. The group of six granaries in a row have been found at ?
ans- Harappa

13. The largest building of Harappan civilization,that has been found –
ans- Granary at Mahenjo-Daro

14. The evidence of Bangels has been found at  –
ans- Kalibanga

15. Which was the most important feature of the Harappan towns ?
ans- Grid planning

16. Harappan tools and implements were made of which metal ?
ans- Copper and Bronze

17. Which metal was unknown to the Harappa people? 
ans- Iron

18. Most of the Harappan potary were made of  which colour ?
ans- Red in color

19. The main corps of  Harappan civilization were unacquainted –
ans- Sugarcane

20. The Harappan People were the first in the production of –
ans- Cotton

21. Which materials were was used in building in Harappan cultures ?
ans- Terracotta

22. The greatest artistic creation of Harappan culture –
ans- Seals

23. Most of the Indus seals were made of  what ?
ans- Steatite

24. Mahenjo-Daro or ‘mound of dead’ was discovered by whom?
ans- Rakhal Das Banarjee 
 
25. Mahenjo-Daro or ‘mound of dead’ was discovered  in which year ?
ans- 1922

26. Mahenjo-Daro was located on the river bank of which river ?
ans- Indus

27. The largest number of ‘seals’ have been found at place ?
ans- Mahenjo-Daro

28. Seals‘ were perhaps used by whom ?
ans- Merchants & trades

29. ‘Pashupati seal’ has been found at which place ?
ans- Mahenjo-Daro
 
30.‘BEARDED FIGURE’ has been found in which place ?
ans-Mahenjo-Daro 

31.The ‘Great Bath’ of the Indus valley civilization was found at –
ans- Mahenjo-Daro

32.Which was the port city of Indus valley civilization ?
ans- Lothal (presently in Gujrat)

33. In which Harappan city a bronze dancing girl was found ?
ans- Mahenjo-Daro 

34.Which town of Indus valley civilization was flooded and destroyed more than seven times ?
ans- Mahenjo-Daro

35. People of the Indus valley civilization worshiped to which God ?
ans- Pashupati

36. Lothal was discovered by which scholar ?
ans- S.R RAO in 1957

37. In which place in Indus valley civilization rice husks has been found ?
ans- Lothal and Rangpur

38. Terracotta model of a ship has been found at which place ?
ans- Lothal

39. At which place of Indus valley civilization the evidence of ‘Chess’ and ‘measuring scale’ have been found ?
ans- Lothal

40. Silver were imported to Indus city from from which place ?
ans- Afghanistan and Iran

41.The Indus valley people also traded with whom ?
ans- Mesopotamian

42. How many photographs were found in Indus valley civilization ?
ans- 250-400

Leave a Comment