30 GK QUESTIONS ON GAUTAMA BUDDHA

GAUTAMA BUDDHA

GK QUESTION AND ANSWER ON GAUTAMA BUDDHA:

1.Who was the founder of Buddhism ?
Ans-Gautama Buddha

2.When was the Mahatma Buddha born ?
Ans-563 BC

3.Where did Mahatma Buddha born ?
Ans-Lumbini

4.which dynasty did mahatma Buddha belong to ?
Ans-Shakya dynasty

5.Who was the mother of mahatma Buddha ?
Ans-Mahamaya

30 GK QUESTIONS ON GAUTAMA BUDDHA



6.Who was the father of mahatma Buddha ?
Ans-Suddhodana

7.What was the real name of mahatma Buddha ?
Ans-Siddhartha

8.Who was also known “Shakyamuni” or “Tathagat” ?
Ans-Gautama Buddha

9.To whom mahatma Buddha Married ?
Ans-Yashodhara

10.Who was the son of Mahatma Buddha ?
Ans- Rahul

11.At what age of life did Mahatma Buddha leave his home ?
Ans- At 29 years of age


30 GK QUESTIONS ON GAUTAMA BUDDHA


12.Buddha witnessing four scenes in sequence ?
Ans- An old man, sick man, dead body, an ascetic

13.Where did Buddha attain enlightenment ?
Ans- Bodh Gaya

14.Under which tree did Mahatma Buddha get enlightenment ?
Ans-Oak tree 

               There are some more Questions and Answers below to discus about the Gautama Buddha stay tuned:


15.What is the meaning of Buddha ?
Ans- An enlightened person

16. In which religious place did Gautama Buddha give his first sermon at ?
Ans- Sarnath

17.In which language did Buddha preach ?
Ans- Pali

18.What is called the first sermon of Gautama Buddha ?
Ans-Dharmachakra pravartana

19.What does the term ‘Nirvana ‘mean ?
Ans- The cycle of birth and  rebirth

20.Which path  was advocated by Buddha to attain Nirvana ?
Ans- Eight Fold Path

21.what were the “triratnas” of Buddha ?
Ans- Buddha, Sangha ,Dhamma

22.Who was the first lady to enter in Buddha sangha ?
Ans-Gautami Sangha

23.What does “Dhamma” means ?
Ans- It is Prakrit language means of Dhamma is religion

24.How many Pitaks were there ?
Ans-Three pitaks(Vinay pitak, sutta pitak,  abhidhama pitak)

25-What information does sutta pitak provides ?
Ans- Principle

26.What information does Vinay pitak provides ?
Ans-Rule and regulation

27.What information does Abhidhama pitaks provide ?
Ans- It explains the Buddhist religious philosophy

28.What is chaityamandap ?
Ans-The preyar hall for Buddhist 

29.Who is known as the ‘LIGHT OF ASIA’ ?
Ans-Gautama Buddha

30. Gautama Buddha was elevated to the position of God by  the time of b?
Ans-Kanishka 

Leave a Comment